Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakvernieuwen.nl
banner image

Daklekkage repareren: oplossingen + prijzen

Een lekkend dak zorgt al snel voor grote problemen in huis. Daklekkages komen vaak voor en je kan ze daarom maar beter snel aanpakken om verdere schade te voorkomen. In dit artikel lees je over de mogelijke oorzaken van zulke lekken zijn en hoe je daklekkage laat repareren.

Ga snel naar:
Hoe daklekkage repareren?
Kosten daklekkage herstellen
Belangrijke aandachtspunten
Veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat zijn de oorzaken van een daklekkage?

Een lek in je dak moet je vermijden. Toch komen zulke daklekkages regelmatig voor, zeker bij oudere daken. Om een lek te voorkomen, moet je op de volgende zaken letten:

  • Versleten dakbedekking: wat voor dakbedekking je ook hebt, geen enkel materiaal gaat eeuwig mee. Een kapotte dakpan of een scheur in je EPDM of roofing kan meteen voor lekkages zorgen. Ook dakpannen die niet mooi aansluiten, zijn eventuele boosdoeners.
  • Verstopte dakgoten: een vaak voorkomende oorzaak is een ophoping van vuil en bladeren in je dakgoten. Vooral in het najaar is het van belang dat je bladeren en vuil laat verwijderen.
  • Weinig onderhoud: met een gebrek aan onderhoud wordt je dak vies en dat kan snel voor schade zorgen. Wanneer je je dak niet laat onderhouden, zal je ook minder snel scheurtjes of losliggende dakpannen spotten.
  • Andere beschadigingen: een lekkage kan ook nog andere oorzaken hebben. Denk maar aan een beschadigd dakraam, slechte dakisolatie of kapot daklood. Ook een storm kan schade aanrichten, waardoor je dak op bepaalde plaatsen begint te lekken.

Wil je daklekkages voorkomen of repareren? Laat je dak meteen onderhouden of herstellen door een ervaren professional. Zo vermijd je verdere waterschade in je woning. Ontvang meerdere voorstellen van dakdekkers via onze offertedienst.

 

Hoe daklekkage repareren?

Heb je onlangs een lek gespot? Dan is het verstandig om je dak zo snel mogelijk te laten herstellen. Anders kan een lekkage niet alleen aan je dak, maar ook in je woning voor grote problemen zorgen. Hoe laat je een daklekkage repareren en wat is er belangrijk bij zo’n klus?

 

STAP 1: daklekkage opsporen

Vochtplekken, loslatend behang en schimmelvorming zijn vaak duidelijke signalen van daklekkage. Toch sijpelt water niet altijd recht naar binnen. Waar een vochtplek zit, hoeft dus niet per sé het lek te zitten. Het is daarom slim om een expert in te schakelen voor een nauwkeurige diagnose. Een dakdekker kan snel en precies de oorzaak en de locatie van een daklekkage vaststellen. Een specialist heeft de nodige materialen en technologie om lekken snel op te sporen.

 

STAP 2: daklek herstellen

Is het daklek een gevolg van een slechte dakbedekking, een verstopte dakgoot of een verouderd dakonderdeel? Een dakdekker heeft voor elk probleem een passende oplossing. Je kan bv. de dakbedekking plaatselijk laten herstellen met nieuwe dakpannen of bitumen. Een dakgoot laten reinigen of vervangen is eventueel ook een manier om lekkages te vermijden. Je kan een bladvanger of boldraadrooster plaatsen dat vuil uit de dakgoot houdt. Komen de lekken door andere onderdelen zoals je schoorsteen of loodslabben? Een dakspecialist kan dakdelen hervoegen of helemaal vernieuwen om het probleem op te lossen.

 

STAP 3: verdere renovaties

Heb je al een tijdje last van daklekkage? Vochtproblemen kunnen meer schade aanrichten dan je denkt. Binnenshuis kan het gaan om schimmelvorming of zelfs houtrot. Dan is het belangrijk om je huis genoeg te ventileren en de schimmel te behandelen met een speciaal middel. Ook je gevel kan zijn aangetast. Je gevel impregneren is dan een perfecte oplossing.

 

Kosten daklekkage repareren

De herstellingskosten variëren afhankelijk van de ernst van de schade, het type dak en de gebruikte materialen. Hier is een tabel om je een idee te geven van de gemiddelde prijzen:

Soort herstellingGemiddelde prijs (excl. btw)
Dakgoot herstellen100 à 175 euro
Nieuwe dakgoot plaatsen500 à 1.500 euro
Dakbedekking lokaal herstellen25 à 45 euro per uur
Dakbedekking volledig vervangen 35 à 150 euro per m²
Schoorsteen renoveren Vanaf 12,5 euro per m²
Nieuwe schoorsteen plaatsen Vanaf 500 euro

Op zoek naar een concrete prijs voor de reparatie van jouw daklekkage? Dit zijn uiteraard richtprijzen en de kosten kunnen per regio en vakspecialist verschillen. Vergelijk dus meerdere adviezen en prijzen voor de herstelling van jouw daklekkage. Zo kies je gegarandeerd voor de beste oplossing en bespaar je geld. Start je aanvraag hier.

 

daklekken herstellen

 

Belangrijke aandachtspunten

Bij een dakreparatie zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Laat je daklek in ieder geval zo snel mogelijk herstellen. Enkele cruciale aandachtspunten:

  • Verzekering: een brandverzekering bevat altijd een verplichte basisdekking voor materiële schade, veroorzaakt door uiteenlopende ongevallen. Controleer zeker of je aan alle voorwaarden voldoet om de kosten van je dakherstelling te dekken. Stuur op tijd foto’s van de opgelopen schade en neem contact op met je verzekeraar.
  • Dakonderhoud: je dak op een goede manier onderhouden, kan lekkages voorkomen. Denk hierbij aan je dakgoten schoonmaken en je dak ontmossen. Door je dak te laten reinigen, zorg je ervoor dat je dak in goede staat blijft en er minder kans is op lekken.
  • Grote renovatie: in sommige situaties is een eenvoudige herstelling niet genoeg. Een lek komt meestal niet alleen en is vaak een teken dat er mogelijk nog meer mis is. Een dakrenovatie kost meer dan een reparatie, maar is de investering op lange termijn wel waard.  Zo kan je je dak beter isoleren en een volledige nieuwe dakbedekking laten leggen.
  • Professionele hulp: voor kleine én grote reparaties is het verstandig om een ervaren dakdekker in te schakelen. Niet alleen is het gevaarlijk werk, maar je kan de schade ook verergeren door op de verkeerde manier een herstelling uit te voeren.

 

Enkele veelgestelde vragen

Zit je nog met enkele vragen om je dak te herstellen? Hier vind je de antwoorden op een paar veel voorkomende vragen over daklekkage:



  • Welke schade dekt je verzekering?

    In je brandverzekering zit een verplichte basisdekking voor schade veroorzaakt door verschillende problemen. Insijpelend vocht is daar een voorbeeld van. Waterschade door een lek in je dak is dus meestal verzekerd. Belangrijk is wel het woord ‘schade’. De verzekeraar betaalt enkel de schade terug die door een lek is veroorzaakt. De kosten om je daklekkage zelf te repareren, zijn dus wél voor eigen rekening. Bovendien kan een verzekeraar een aantal voorwaarden hanteren, zoals periodiek onderhoud.



  • Moet je jouw dak herstellen of volledig renoveren?
    Dat hangt van de ernst van het daklek af. Een dakdekker inspecteert je dak nauwkeurig en geeft je dan gericht advies. In veel gevallen is een kleine herstelling al voldoende. Bij oude, verweerde daken is een volledige renovatie echter de betere optie.


  • Kan je een daklekkage laten opsporen?

    Je kan zeker professionals inschakelen om een daklekkage op te sporen. Dit doen specialisten meestal via thermografie. Met deze techniek gebruiken ze infraroodcamera’s om temperatuurverschillen in het dakoppervlak te spotten, wat kan wijzen op lekkages. Professionals gebruiken ook rookproeven of waterproeven om lekkages op te sporen. Ze spuiten dan rook onder je dakbedekking of zetten je platte dak onder water. Waar de rook of het water tevoorschijn komt, is hoogstwaarschijnlijk een lek in het dak te vinden.

    Wil je een daklek laten opsporen of herstellen? Vergelijk dan meerdere dakbedrijven in je buurt. Zo schakel je de meest geschikte specialist in voor jouw klus. Ontvang meerdere voorstellen door je gegevens in het onderstaande formulier in te vullen:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.